Gołąbki z ryżem

5/5

Najlepsze GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM wg przepisu mojej Mamy

Gołąbki to tradycyjne danie z mielonego mięsa, ryżu i kapusty, które składa się z prostych składników, ale też  jest proste w wykonaniu. Efekt końcowy gołąbków z ryżem i mięsem jest zachwycający i godny każdego podniebienia.

Gołąbki z ryżem i mięsem najlepiej smakują polane  przysmażoną na złoty kolor cebulką. Tak więc dzisiaj dla smakoszy gołąbków proponuję sprawdzony przepis mojej Mamy. Zawsze zajadałam się nimi,  a teraz, gdy wyjechałam z domu smakują podwójnie, bo gołąbki rzadziej pojawiają się na moim talerzu.  

Do przygotowania gołąbków  potrzebujemy: garnek do zaparzenia kapusty, garnek do ugotowania ryżu, patelnię do smażenia cebuli i ostry nóż.

Składniki:

200 g ryżu (kaszy gryczanej)

250 g mięso mielone ( wieprzowo – wołowe )

2 duże cebule

Olej

Sól, pieprz do smaku.

 

Zabieramy się do pracy:

Krok 1

W główce kapusty ostrym nożem wykrawamy środek tzw. głąb i wkładamy do dużego garnka , zalewamy wodą do wysokości 2/3 kapusty i solimy .

Krok 2

Wstawiamy na kuchnię garnek z kapustą, zalewamy wodą do 2/3 kapusty , solimy 2 łyżkami soli. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy płomień po ok. 10-15 min sprawdzamy, czy liście odchodzą od główki i pojedynczo je wyjmujemy na talerz (liście powinny być prawie miękkie ).

Krok 3

W czasie gotowania kapusty –  przygotowujemy farsz. Na gotującą osoloną wodę wsypujemy ryż, gotujemy tyle , ile czasu jest wyznaczonego na opakowaniu.

Krok  4

Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy pokrojoną cebulę, smażymy na złoty kolor.

Krok 5

Na podsmażoną cebulę wykładamy zmielone mięso , dokładnie mieszamy i chwilę wszystko razem podsmażamy.

Krok 6

Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodajemy cebulę z mięsem, dokładnie wszystko łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 7

Wracamy do sparzonych liści kapusty; musimy teraz odkroić nożem twardą część każdego liścia , uważając przy tym , żeby nie zrobić w liściu dziury.

Krok 8

Na sparzone liście nakładamy ok. 2-3 łyżki farszu , zawijamy wsuwając boki gołąbka po obu stronach do środka. W ten sposób napełniamy pozostałe liście.

Krok 9

Dla chętnych podobna wersja gołąbków tym razem z kaszą. Różnią się tylko tym, że zamiast ryżu używamy kaszę gryczaną.

Krok 10

Na patelnię wylewamy olej, następnie na rozgrzany już olej wsypujemy skrojoną cebulę. Podsmażamy cebulę na złoty kolor.

Krok 11

Nakładamy na półmisek gołąbki i polewamy przysmażoną cebulką.

SMACZNEGO!!!

Od zawsze czułam, że mam zmysł smaku, więc na mojej stronie znajdziecie tylko te przepisy – które są sprawdzone i przypadły mi do gustu! Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć smacznego!

Tosty z serem feta

5/5

Pudding Chia z malinami

5/5

Koktajl ciasteczkowy

5/5

Pierogi ruskie

5/5